Traseu montan: Varful Lespezi – Varful Cornul Caltunului – Varful Negoiu intr-o zi

In week-end-ul asta ne-am propus un obiectiv ambitios: acela de a atinge 3 varfuri de peste 2500 de metri intr-o singura zi – Varful LespeziVarful Cornul CaltunuluiVarful Negoiu. Ne-am facut temele, am discutat cu oameni de-ai locului si perspectivele nu erau cele mai fericite. Am pornit din Bucuresti la ora 7, am parcurs 224 de km pana la Piscul Negru (pe Transfagarasan) cu un cost de combustibil de 168 de lei (dus-intors pentru un autoturism care consuma 7.5 l benzina/ 100 km). Dar iata rezultatele noastre:

3 varfuri atinse: Varful Lespezi (2517 m) – Varful Cornul Caltunului (2510 m) – Varful Negoiu (2535 m)

Durata traseu: 10:30 ore

Marcaje:

  • Piscul Negru – Varful Lespezi – Varful Cornul Caltunului: cerc rosu
  • Varful Cornul Caltunului – Strunga Doamnei – Varful Negoiu: banda albastra + banda galbena
  • Varful Negoiu – Piscul Negru: banda galbena + banda rosie + triunghi albastru

Lucruri utile: minimum 2 litri de apa, crema cu protectie solara, incaltari adaptate si pentru zapada, gustari si ciocolata

Elemente surpriza: placi de piatra, creste abrupte, zapada, animale prietenoase

Povestea traseului

Varful Negoiu ne-a lasat cele mai vii amintiri din toate traseele pe care le-am facut in anul 2015. Putem spune ca niciodata nu ne-am simtit mai vii decat dupa ce am terminat de urcat Strunga Dracului. Pentru anul 2016, trebuia sa marim miza. Astfel ca, 3 varfuri in aceeasi zi era o provocare de nerefuzat. Am studiat internetul si vazut ca nu este un traseu recomandat incepatorilor si ca este plin de peripetii.

La 7 am plecat din Bucuresti cu destinatia Piscul Negru via Transfagarasan pana la 1200 de metri altitudine, dar nimic nu ne pregatea pentru ceea ce urma sa se intample. Am pornit pe marcajul cerc rosu catre Varful Lespezi. Durata estimata pentru aceasta portiune este de 3:30 ore cu o diferenta de altitudine de 1317 de metri. 1

345

Dupa o urcare sustinuta, peisajul incepea sa fie din ce in ce mai frumos. Parca palea in fata traditionalilor Jepi Mici sau a altor trasee pe care fusesem pana acum si ne motiva sa ajungem in varf. Am iesit din padure, trecut pe langa o stana si continuat sa privim cu incapatanare catre cele Lespezi si Cornul Caltunului care ne priveau de la peste 2500 de metri.

9

5a810

Abia ne obisnuim cu vantul care incepe sa isi faca simtita prezenta, dar nu in mod violent cum am experimentat cu o saptamana inainte pe Varful Omu, ca am ajuns la primul obiectiv: Varful Lespezi. Deja simteam cu duritatea si seriozitatea muntelui isi face simtita prezenta. Rocile au inlocuit iarba uscata, iar placile de piatra urmau sa ne provoace mai frumos ca niciodata.

12

14Continuam ambitios catre urmatorul varf – Cornul Caltunului, dar aici lucrurile nu au fost deloc simple. Traseul nu este lung, dar se parcurge pe creasta si este cu siguranta interzis celor care au rau de inaltime. Cu ocazia asta am invatat sa mergem tinandu-ne de creasta pentru ca placile nu ne permiteau sa abordam altfel portiunea de drum dintre cele 2 varfuri. Dar efortul chiar a meritat. Daca Strunga Dracului ne parea dificila si usor tematoare, cu siguranta acum are un competitor. In plus, privelistea catre Lacul Vidraru pare ireala de acolo de sus. Este ca un petic de apa strajuit de varfuri de piatra parand sa conduca lumea.

13

15

1617

Dupa Varful Cornul Caltunului a urmat o zona lipsita de marcaj in care a trebuit sa coboram prin partea stanga a muntelui si am ajuns la banda albastra care ne ducea catre Varful Negoiu. Coborarea a fost usor anevoioasa si solicitanta dat fiind ca am coborat numai pe iarba care crea senzatia unei saltele cu arcuri, dar peisajele din nou superbe.

18

19

Dupa ce am intrat pe marcajul albastru a trebuit sa trecem cateva portiuni de zapada pana sa ajungem la banda galbena care ne ducea spre Strunga Doamnei. Un alt element de pe traseu au fost bucatile de roci plate pe care a trebuit sa urcam si sa coboram si care impuneau o atentie deosebita. Pe aceasta portiune de traseu am avut acces la apa potabila de la izvoare pentru cei care isi terminasera rezervele. Dupa ce am ajuns pe marcajul galben, deja lucrurile au fost mult mai simple. Am ajuns foarte usor pe Varful Negoiu, iar traseul a fost unul lipsit de elemente care ne-ar putea incetini.

20 20a (1)

Am ajuns pe Varful Negoiu la ora 17:15, dupa aproape 7 ore de traseu. Ca element de noutate, Negoiu este marcat foarte frumos, in 2015 fiind in renovare monumentul din varf. Din pacate, ca si in anul trecut, ceata nu ne-a permis sa facem poze.20a (2)

Pana aici ne atinsesem obiectivul si estimam inca maximum 4 ore la coborare. Ne-am intors pe acelasi traseu pana la intersectia cu Strunga Doamnei unde am coborat spre marcajul cu banda rosie catre Lacul Caltun. Pana acolo, insa, am vazut prima capra neagra de pe traseu care se juca in zapada.

21

A urmat o noua zona cu zapada prin care ne-am croit drum calcand pe urmele celor care au avut acelasi traseu cu al nostru si am continuat catre Lacul Caltun care era inconjurat de ceata.

22

De aici am inceput coborarea urmand triunghiul albastru catre Piscul Negru. Am fi spus ca de aici lucrurile vor implica numai efort sustinut pentru a ajunge cat mai repede la destinatie avand in vedere ca toate indicatoarele anuntau un traseu de 3 ore. Dar nu a fost asa. Am avut bucuria sa intalnim inca o capra neagra care era cu un pui de aceasta data pe care tot incerca sa il protejeze si pentru cateva secunde am zarit si vestitele marmote. Parca nimic nu ne-a inveselit mai tare pe traseu decat sa vedem simpaticele animale atat de sfioase si neadaptate la tehnologie. Nici nu am incercat sa le pozam si ne-am multumit doar sa le privim curiosi.

Am continuat coborarea, oprindu-ne pentru cateva momente sa privim iar muntele a carui statura impunatoare ne-a convins ca sigur vom reveni pe traseu, desi uneori pare ca ne copleseste.23

Dupa o portiune de paraie si cascade, am intrat in padure de unde traseul a fost mult mai lejer, iar marcajele mult mai bune decat pana atunci.

Am reusit sa ajungem la destinatie mult mai repede decat ne indicau semnele si am reusit sa adunam 10:30 ore pentru toata deplasarea. Ne-ar fi greu sa estimam care a fost diferenta de altitudine, dar la un calcul estimativ putem spune ca sigur am urcat cel putin 1800 de metri si coborat aproximativ 1500 de metri.

Este un traseu foarte frumos si spectaculos care te ajuta sa te increzi tot mai mult in puterile tale, sa descoperi noi abilitati, sa iti depasesti limitele mai mult decat orice alta activitate fizica ai incerca. Negoiu, ca si in anul anterior, ne-a mai invatat ceva, ne-a ajutat sa crestem la urmatorul nivel si sa ne dorim sa ne intoarcem si in anul 2017 pentru a ne lovi de noi provocari. Muntele ne face sa depasim orice obstacol mult mai usor pentru ca e de ajuns sa iti stabilesti un obiectiv si sa privesti mereu catre urmatorul pas visand la cum vei cuceri varful. Nu ne dorim sa atingem printr-un pas de urias creasta pentru ca asta nu ne-ar invata nimic.

Tagged , , , , , , ,