Castelul Vlad Tepes din Bucuresti

Castelul Vlad Tepes din Bucuresti reprezinta o alta surpriza pentru mine. Desi stau de 12 ani in Bucuresti, recunosc ca nu stiam de existenta lui pana in momentul in care m-am apucat de acest proiect (identificarea tuturor obiectivelor din Bucuresti si comasarea acestora).

Aflat in imediata apropiere a Parcului Carol I, castelul poate fi vizitat doar de doua ori pe an: de Ziua Eroilor (sarbatorita de Ziua Inaltarii Domnului – in 2017 va fi pe 25 mai) si de Ziua Armatei Romane. De data asta, m-am multumit sa il admir de partea cealalta a gardului dar promit ca anul acesta voi reusi sa il vizitez in interior si voi reveni cu poze.

Istoric. Castelul a fost construit de regele Carol I (aprilie 1866 – 10 octombrie 1914) avand ca destinatie initiala crearea unui turn de apa care sa alimenteze Expozitia Generala Romana (1906), prilejuita de jubileul a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I. Constructia a respectat planurile arhitectilor Stefan Burcus si V. Stephanescu, reproducand, la scara mica, Cetatea Poenari, ridicata de Vlad Tepes in locul numit Cheia Argesului.

Turnul castelului, inalt de aproximativ 20 de metri si cu un diametru de 9 metri, adapostea un bazin cilindric de fonta, cu o capacitate de 200 de metri cubi si un diametru de 6 metri. Acesta umplea aproape intreg interiorul turnului, nelasand loc decat unei scari inguste, in spirala, care urca pana aproape de acoperis. Bazinul a fost turnat in atelierele lui Oscar Maller.

In anii de dupa Primul Razboi Mondial, castelul a fost transformat intr-o cazarma destinata corpului de garda de la Mormantul Ostasului Necunoscut, aflat in apropiere, in fata Muzeului Militar National. Dupa stramutarea Eroului Necunoscut la Marasesti si inaugurarea, la 30 decembrie 1963, a mausoleului din apropiere, cladirea din Parcul Carol I a continuat sa fie folosita de militarii destinati pazei acestuia. În 1945, camerele castelului au fost transformate în dormitoare pentru femeile care lucrau la amenajarea parcului Carol.

Dupa 1990, cladirea a fost utilizata drept Corp de garda pentru o subunitate de jandarmi iar in 30 septembrie 2004, Castelul Vlad Tepes a devenit sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor. Ulterior, imobilul a trecut din administrarea ONCE in administrarea MApN.

Pentru harta click aici.

dav
dav
dav
dav

DSC_0480 DSC_0478 DSC_0477

 

Tagged