Biserica Cretulescu

Biserica Cretulescu, localizata pe Calea Victoriei, este considerata una dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura de la sfarsitul perioadei brancovenesti. Aceasta a fost ridicata in anii 1720 -1722 de catre marele logofat Iordache Cretulescu si a sotiei sale Safta, una din fiicele domnitorului Constantin Brancoveanu pe locul unei biserici mai vechi din lemn, numit ‘La putul cu Zale’.

Biserica Kretzulescu are ca hram Adormirea Maicii Domnului si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil aceasta decizie fiind luata pentru a marca astfel ziua de 15 august, praznicul Adormirii Maicii Domnului, zi in care marele logofat Iordache Kretzulescu a fost martor la moartea martirica a domnitorului Constantin Brancoveanu si a fiilor sai, la Istanbul (15 august 1714). Constructia a fost ridicata in timpul celei de a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat, fiind terminata de zidit in data de 30 septembrie 1722, asa cum reiese din pisania originala, sapata in piatra si asezata deasupra usii de intrare.

La inceput, biserica Cretulescu era inconjurata de case si magazine, care alcatuiau “Hanul lui Kretulescu”. Marele logofat a construit in vecinatatea bisericii un han, nu numai pentru ca asa se obisnuia in aceea vreme, dar si pentru faptul ca aici se afla, pe atunci, bariera de nord a orasului, numita si “Podul Mogosoaiei”, acum Calea Victoriei. Mai tarziu, insa, acestea au fost demolate, pentru ridicarea Palatului regal.

Intrarea in biserica se face printr-un pritvor deschis, sprijinit pe coloane inalte de piatra intre care se deschid arcade simple in plin centru.

Exteriorul bisericii a fost tencuit la origine dar cu ocazia restaurarii efectuate, in anii 1935-1936, sub ingrijirea arhitectului Stefan Bals, el a ramas in caramida aparenta. Pridvorul bisericii, care, la inceput, era inchis, pastreaza inca pictura originala, care trimite spre stilul specific perioadei brancovenesti.

Biserica a fost reparata si intre anii 1942-1943, din cauza cutremurului din 1940. In perioada comunista se preconiza daramarea bisericii Kretzulescu. A fost salvata datorita arhitectilor, printre care si doamna Henriette Delavrancea.

Daca doriti sa vizitati Biserica Cretulescu, trebuie sa stiti ca aceasta este localizata pe Calea Victoriei si aici sunt numeroase obiective care nu trebuiesc ratate: Palatul Stirbei, Palatul Telefoanelor, Muzeul National de Arta al Romaniei, Hotel Capsa, Hotel Continental, Cercul Militar National, Palatul Romanit, Palatul Cantacuzino etc

Pentru harta click aici.

dav

dav
dav
sdr
sdr

DSC_0569 DSC_0566 DSC_0565 DSC_0564 DSC_0562

Tagged , ,